Opublikowany w Warzywa dla gastronomii

Warzywa krojone to niezbędny składnik, gdy przyrządzamy obiad

Zastanawiasz się, jak w prosty i szybki sposób przyrządzić smaczny posiłek? Na jakie składniki stawiać? Doskonale trafiłeś. Przeczytaj ten artykuł i zobacz, czy warto stawiać na warzywa krojone.

Krojone warzywa powinny się znaleźć w każdej kuchni

Często pytam moją rodzinkę, na co mają ochotę. Co na obiad mam zrobić i zazwyczaj słyszę odpowiedź, nie wiem. Syn i mąż lubią jak ich zaskoczę czymś wyjątkowym. Oj, czasem brakuje pomysłów, wtedy muszę improwizować. Kupuję warzywa krojone i robię z nimi różne cuda. Najłatwiej jest mi zrobić zupę. Z gotowych warzyw najszybciej robi się zupę, bo nie trzeba ich obierać i dodatkowo tracić czas na krojenie. Powiem szczerze, że nie znoszę kroić surowych warzyw bo są bardzo twarde i wszystko ucieka z deski najczęściej na podłogę. Mąż kupił mi niedawno, fajne urządzenie, które tnie warzywa na drobne słupki. Przyznam się szczerze, że nie znoszę gotować i lubię podstępem wyciągnąć moich chłopaków na obiad do baru szybkiej obsługi. Wszyscy lubimy frytki, a to też warzywa krojone. Czasem kupujemy w markecie frytki mrożone i nie tracę czasu na ich krojenie.

Prosty i smaczny obiad

Będąc na zakupach rozglądam się co jest w zamrażarkach interesującego. Często też z warzyw mrożonych kupuję brokuły, bo wszyscy je lubimy ugotowane i polane rozgrzanym masełkiem. Oprócz brokułów, bardzo lubiana przez nas jest marchewka z groszkiem do obiadu. Jemy również warzywa na patelnię. Fajny i dość szybki obiad. Wystarczy kupić warzywa krojone, dodać tłuszcz i mięso z kurczaka, dodać ulubione przyprawy i podawać z ryżem, może być bez ryżu, a to już według naszego podniebienia. Na rynku jest dużo różnych firm, które chcą sprzedać swoje warzywa. Są paczki malutki i większe, warzywa krojone są na kostki i na cienki słupki. Można je wykorzystać do wielu potraw, według własnego pomysłu, czy fantazji. Osobiście korzystam ze sprawdzonych przepisów z internetu, przez użytkowników i czytam opinie, bo nie każdy przepis mi się podoba. Latem kiedy urosła mi cukinia, nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić, bo po prostu usmażyłam ją tak jak robię z kabaczkiem. Uwielbiam też placuszki z cukinii. Oczywiście, nie samymi warzywami człowiek żyję, ale niektóre z nich są tylko dodatkami do mięsa. Nie znam jeszcze wszystkich przepisów na warzywa krojone, ale wiem, że sałatka z nich jest pyszna.

Dodaj komentarz