Opublikowany w Hobby

Prowadzisz restaurację? Zadbaj o dobre garnki gastronomiczne

Żeby utrzymać obiekt gastronomiczny na wysokim poziomie, trzeba przede wszystkim zadbać o dobre wyposażenie kuchni. Bez tego nie uda się przygotować wykwintnych potraw. Nawet najbardziej wprawiony kucharz bez odpowiednich sprzętów nie przygotuje tak pysznego posiłku, jaki by chciał.

Gotowanie to sztuka

Przygotowanie dań to prawdziwy majstersztyk. W dobie współczesnych rozwiązań i dostępnych sprzętów można wykonać coś naprawdę wyjątkowego. Samo gotowanie jest znacznie łatwiejsze. Dostępne na rynku garnki gastronomiczne to ogromna wygoda. Są bardzo trwałe i solidnie zrobione. Mają wiele udogodnień. Grube termoakutermiczne dno znacznie przyspiesza przygotowanie potrawy. Ergonomicznie zaprojektowane uchwyty umożliwiają swobodne przenoszenie naczyń, a zastosowanie wysokiej jakości stali powoduje, że garnki gastronomiczne mogą służyć przez bardzo długi czas. Korzystanie z nich to również spore oszczędności. Po osiągnięciu zadanej temperatury nie trzeba mieć włączonej kuchenki. Temperatura w czasie gotowania utrzymuje się na tym samym poziomie przez co najmniej kilkadziesiąt minut. Przy tak wielu przygotowywanych potrawach jest to niezwykle istotne. Co ważne garnki nadają się do urządzeń na indukcję, elektrycznych, czy też tradycyjnych kuchenek gazowych. Można je myć w zmywarce. Warto zwrócić na to uwagę, bo nie wszystkie naczynia nowej generacji można czyścic w ten sposób co przy dużej ilości zamówień staje się dość uciążliwe.

Jedz zdrowo i dobrze

Przez lata panowało przeświadczenie, że jedzenie może być albo zdrowe albo smaczne. Rzeczywiście garnki, które produkowano jeszcze w czasach głębokiej komuny były bardzo prymitywne. Nie można było smażyć bez dodatku tłuszczu. Żeby przygotować coś chudszego i zdrowszego trzeba było gotować produkty. Choć w ten sposób można było uniknąć stosowania tłuszczu, to jednak warzywa i mięso nie smakowały tak dobrze. Na szczęście produkowane obecnie garnki gastronomiczne to znacznie większe możliwości. Potrawy można przygotować bez tłuszczu i zachowują one pełny smak. Nie tracą też witamin, które wytrącają się w trakcie zwykłego gotowania. To sprawia, że przygotowywane dania są zdrowe i smaczne. Wielu szefów kuchni zwraca na to uwagę. Choć potrawy nie muszą być całkowicie jałowe, to jednak nie jest dobrze, kiedy ociekają tłuszczem. Podejście do tej sprawy znacznie się zmieniło. Jeszcze kilkanaście lat temu nikomu nie przeszkadzało, że potrawy są wysokokaloryczne. Dziś jest zupełnie inaczej.