Opublikowany w Gastronomia

Pasta pesto i inne sprawdzone przekąski na każdą imprezę

Urodziny, imieniny czy komunia dziecka to okazja do spotkać nie tylko z najbliższą rodziną ale również i z dalszymi znajomymi. Na taką wyjątkową okazję nie tylko należy dokładnie wysprzątać cały dom, wyprasować elegancką kreację ale również, a może przede wszystkim trzeba zaplanować odpowiednie menu, tak aby zadowolić podniebienie nawet najbardziej wymagających gości.

Gospodarze imprez chętnie stawiają na nietypowe przekąski

Jeszcze kilkanaście lat temu na przyjęciach w polskich domach królowały suche przekąski takie jak paluszki czy chipsy oraz tradycyjne potrawy imprezowe do których zaliczały się sałatki – głównie bazujące na składnikach warzywnych oraz ciepłe posiłki jak na przykład bigos. Przepisy przekazywało się z ręki do ręki, a gospodynie podpatrywały u siebie na wzajem najlepsze smakołyki. Obecnie, gdy dostęp do Internetu, a co za tym idzie powszechnej wiedzy kulinarnej jest nieograniczony coraz częściej nawet na niewielkich domowych imprezach spotkać można coraz to bardziej wyszukane potrawy pochodzące nie tylko z kuchni europejskiej ale i egzotycznej. Prawdziwym hitem ostatnich czasów są rozmaite pasty kanapkowe, które serwować można na niewielkich herbatnikach z rozmaitymi dodatkami, lub serwować w miseczkach, tak aby każdy z gości mógł skomponować z nich ulubioną kanapkę.

A może pasta?

Obok tradycyjnych pasty – jajecznej czy z tuńczyka, coraz częściej spotkać można na przykład takie wynalazki kulinarne jak pasta pesto czy pasta z soczewicy i suszonych pomidorów. Popularność past kanapkowych jest związana bezpośrednio nie tylko z promocją zdrowego stylu życia, który lansuje potrawy lekkie i pozbawione tłuszczu bazujące na naturalnych, jak najmniej przetworzonych składnikach, ale także z rosnącą liczbą wegetarian w naszym kraju. Pasta pesto jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej wyjątkowy smak zadowoli każdego smakosza. Do jej przygotowania wystarczy sprawny mikser oraz garść składników – bazylii, pietruszki oraz orzechów. Za konsystencję pasty odpowiada dobrze dobrana ilość oliwy z oliwek. Pasta pesto doskonale komponuje się na kanapkach z pomidorem oraz parmezanem. Podstawą każdej udanej imprezy są przekąski, które z jednej strony zaspokoją głód gości, a z drugiej nie będą nazbyt kaloryczne, tak aby nie wprowadzić na spotkanie sennej atmosfery. Pasty kanapkowe wydają się być w takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem.

Dodaj komentarz